Nygård

Adressen er Murenveien 300. (Gårdsnr. 22, Bruksnr. 2)

Omtrent 200 meter øst for Muren ligger serveringsstedet Nygård. Nygård er en gammel husmannsplass under Haug gård, fra midten av 1700-tallet. Plassen ble i 1848 solgt til brukeren som da ble selveier.

I 1917 kjøpte åtte menn fra "de høyere samfunnslag" småbruket og kalte det Nygaard A/S. De brukte plassen som sommersted for seg og sine familier.

Omkring 1960 ble eiendommen solgt til Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Bærum kommune overtok plassen i 1995, og stedet ble istandsatt ved hjelp av langtidsledige.

Serveringen på Nygård startet i 2001.

Ved åpningen av pilegrimsleden i Kulturvernåret 1997, var Nygård det første overnattingsstedet på den lange ferden mellom Oslo og Nidaros. Nygård har vært et viktig stoppested for alle Bærums 6.-klassinger som vandrer pilegrimsleden fra Haslum kirke til Lommedalen i regi av "Den kulturelle skolesekken".

Nygård har siden 2012 blitt drevet av aktivitetsfirmaet "Sommer Som Vinter" (ved familien Nicander). "Sommer Som Vinter" arrangerer små og store selskaper samt aktiviteter på forespørsel. Låven har plass til 45 personer. Hovedhuset har plass til 30. Det er mulig å leie hele gården.På Nygård driver de (2023) også en gårdskafé/sportskafé.
"Sommer Som Vinter" driver også Gardlaus.

Stedet eies av Bærum kommune.

Mer om husmannsvesenet: Se Husmannsvesenet


Kilder:

Skiforeningen.no

Bærum kommune. Månedens kulturminne

SEFRAK-registeret

Sommer Som Vinter

Budstikka 17. august 2022

 

Nygård 2017. Sett fra sydvest. Tunet består av våningshus fra første halvdel av
1800-tallet, kombinert bryggerhus og vognskjul fra slutten av 1800-tallet og driftsbygning (til høyre). Foto: Knut Erik Skarning
Se også Detaljkart

 

 

 

Inne i kafeen.
Her er står det igjen steinvegger fra fjøset (bildet til høyre).
Bildene er tatt i 2023.
Foto: Knut Erik Skarning
Driftsbygningen besto av stall, låve, fjøs og uthus. Uthuset raste sammen på midten av 1980-tallet og fjøstaket falt ned omkring ti år senere.
I driftsbygningen er det blant annet gårdskafé/sportskafé.
I 1999/2000 ble et nytt toalettanlegg (den hvite bygningen til høyre) i halmbyggingsteknikk (blanding av mur og halm) oppført ved driftsbygningen.
Foto: Knut Erik Skarning

 

 

 

 

Tilbake til startsiden